Joris van Veldhoven

Joris van Veldhoven

Het ontwerp van decor en kostuums is in handen van Joris van Veldhoven. In 2013 afgestudeerd, heeft hij al een grote reeks producties op zijn naam staan. Hij tekende voor de vormgeving van Van Katoen en Nu, is vast verbonden aan Theater Terra en werkt o.a. voor Dommelgraaf en Cornelissen Entertainment (Nonsens, Body Language en Vals), Rick Engelkes Producties (De Verleiding van een Moordvrouw en Dolfje Weerwolfje) en Music Hall (Evita).

Waarom Het Verzet Kraakt?

"Het Indiëterrein waar de voorstelling wordt gespeeld, is bekend terrein voor mij. Het is de locatie waar ik twee jaar geleden met heel veel anderen geschiedenis heb mogen schrijven met stadsmusical Van Katoen en Nu. Een bijzondere ervaring die nog op mijn netvlies gegrift staat. En nu, drie jaar later: ‘Het Verzet Kraakt’, een productie over weer zo’n bijzondere gebeurtenis uit het Twentse verleden. 

Het hart van de voorstelling wordt een plein, een speelvlak, waar de aan het verhaal gerelateerde locaties ontstaan: slagerij Eshuis, Café Frielink, het kantoor van het Einsatzkommando der Sicherheitspolizei. Ik wil de mensen meenemen naar de tijd van toen. Maar niet zoals toen, want ‘toen’ bestaat niet meer. Het gaat om het gevoel van toen, de sfeer van toen. We gaan een totaalbeleving creëren door middel van grote theatrale gebaren. Huizen blijken gebouwd te zijn uit oude treinbielzen, stapels stenen worden belicht als een natuurlijke grasheuvel waarop een boom staat. Niets blijft ongebruikt. Het bankgebouw verschijnt middels bouwwerken en sculpturen op oude treinwagons die over het terrein, voor het publiek langs rijden. Beleving die iets met je doet. Beleving die je laat teruggaan in de tijd en die je laat beseffen hoe mooi het is om zo'n verhaal te delen. Te vertellen. Daarom wil ik ook zo graag. En vele anderen met mij. Wij willen vertellen en ontroeren vanuit een daadwerkelijke verbinding met de geschiedenis en met de mensen die hierin geworteld zijn. En toen, bij Van Katoen en Nu, kwamen we erachter dat de regio dat waardeert en omarmt. Ik spreek nu al mensen die weer zo enthousiast zijn, en weer voor mij klaarstaan als het om mijn vakgebied gaat. Die een kostuumatelier willen vormen, die decors willen bouwen. Mensen die samen onderdeel willen worden van een nieuw stukje geschiedenis.”