Over Het Verzet Kraakt

‘Het Verzet Kraakt’ is een community project in drie delen: 

  1. De tentoonstellingen met een educatieprogramma
  2. Het theaterspektakel 
  3. De film. 

Centraal staan de zes gemeenten die op één of andere manier een rol hebben gespeeld bij de bankroof: Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. Burgemeesters van die gemeenten vormen het comité van aanbeveling. 

Tentoonstellingen en educatie

Als rode draad voor de productie gebruiken we de verhalen van Twentenaren over de laatste twee jaren van WOII in het algemeen en verhalen rondom de bankroof in het bijzonder. Van mei tot en met augustus 2017 zijn er pop-up tentoonstellingen in de zes gemeenten door en bij de historische verenigingen/plekken. Hierbij staan de mensen uit die plaats/gemeente centraal en vertellen we de verhalen daadwerkelijk (door film, geluidsopname of live). De tentoonstellingen verbinden we door een fietsroute.

Kaliber Kunstenschool heeft een educatieprogramma voor de basisscholen in Twente ontwikkeld. Bij de tentoonstellingen is er een speciaal educatieprogramma voor kinderen en jongeren omtrent de grootste bankroof.

Theaterspektakel

Deel twee van het project is het theaterspektakel van 29 augustus tot en met 23 september 2017. Er komen 20 -25 voorstellingen, voor 1.250 – 1.500 bezoekers per keer. Het is een theatervoorstelling, inclusief (gezamenlijk) eten en drinken. Dit spektakel wordt gespeeld op en rond het Indiëterrein: een oud industrieterrein en een rangeerterrein aan de rand van het centrum van Almelo - daar waar ooit Duitse troepen en wapens, dwangarbeiders, gevangenen en kapitaalgoederen werden vervoerd tussen Nederland en Duitsland. 

Inwoners uit de zes gemeenten vervullen een actieve rol voor en achter de schermen, maar altijd onder leiding van een professioneel artistiek team. 

Film

Slotstuk van ‘Het Verzet Kraakt' is een community film 'De Kraak' geproduceerd door StudioMAD. Zo verankeren we de jaren 1944-1945 in Twente in het algemeen en de grootste bankroof in het bijzonder in het nationaal geheugen. Het is het geromantiseerde verhaal van de bankroof. Grotendeels gebaseerd op echte feiten, aangevuld met verhaallijnen die we ophalen in 2016 / 2017 voorafgaand aan de theaterproductie. Het wordt in een breder perspectief van de Tweede Wereldoorlog geplaatst en de plek van Twente in die tijd. De productie en opnames vinden plaats in 2018, de première is in 2019; 75 jaar na de overval. 

> Meer informatie over het project (samenvatting)