Tentoonstellingen

Van mei tot en met augustus 2017 kan u bij zes Twentse musea terecht voor de verhalen achter de grootste bankroof aller tijden. In ieder museum hoort, leest, ziet en voelt u de verhalen van de mensen achter die bijzondere verzetsdaad. 

Bij de musea staan de mensen centraal die een bijdrage hebben gepleegd aan de bankoverval op de Nederlandsche Bank in Almelo in november 1944. Ga op zoek naar die verhalen en de antwoorden op uw vragen. Voor 5 euro kan u bij alle zes musea terecht. 

De tentoonstellingen worden verbonden door een fietsroute.

Voor de tentoonstellingen hebben we (film)-portretten gemaakt van en over de mensen die bij de bankoverval een rol hebben gespeeld. 


Locaties

Almelo

Stadsmuseum Almelo, Prinsenstraat 13, 7607 CJ Almelo 

Routewebsite

Tubbergen (voorheen locatie Harbrinkhoek)

Gemeentehuis Tubbergen, Raadhuisplein 1,7651 CV Tubbergen
Route, website

NB. Vanaf 17 juli 2017 is de tentoonstelling van Harbrinkhoek (Frielinkpark / MVV) verplaatst naar het gemeentehuis van Tubbergen.

Nijverdal

Memorymuseum, Grotestraat 13, 7443 BA Nijverdal
Route, website

Rijssen

Rijssens museum, Kasteellaan 1, 7461 PV Rijssen
Route, website

Vriezenveen

Historisch museum Vriezenveen, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen
Route, website

Wierden

Van Buurenstee, Appelhofdwarsstraat 2, 7641 BX Wierden
Route, website

Passe-partout en fietstocht

Bij de musea en de Tourist Info’s / VVV’s in Almelo, Nijverdal, Rijssen, Vriezenveen en Wierden, kunt u terecht voor een passe-partout. Voor 5 euro krijgt u toegang tot alle zes musea. U kunt hier ook een gratis boekje krijgen, met daarin een fietstocht langs de verschillende historische plekken en exposities rondom de grootste bankroof. En natuurlijk kan u onderweg terecht bij een ‘onderduikadres’ voor een lekker hapje of drankje.


Educatie

Het verhaal van de bankroof in november 1944 is een prachtige aanleiding om het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog dichtbij te halen. Het biedt alle aanknopingspunten voor educatief materiaal dat de geschiedenis tot leven brengt. Kaliber Kunstenschool heeft een educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs en basisscholen in Twente ontwikkeld. Bij de tentoonstellingen is er een speciaal educatieprogramma voor kinderen en jongeren omtrent de grootste bankroof.


Steun van het vfonds

Deze  exposities zijn mede tot stand gekomen dankzij de steun van het vfonds: Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Vrienden van het vfonds kunnen op vertoon van hun vriendenkaart in juli en augustus gratis naar de zes  exposities.