Tentoonstellingen

Van mei tot en met augustus 2017 kon u bij zes Twentse musea terecht voor de verhalen achter de grootste bankroof aller tijden. Een aantal tentoonstellingen is inmiddels gesloten, een deel is nog open. 

Bij de musea staan de mensen centraal die een bijdrage hebben gepleegd aan de bankoverval op de Nederlandsche Bank in Almelo in november 1944. Ga op zoek naar die verhalen en de antwoorden op uw vragen. Voor 5 euro kan u bij alle zes musea terecht. 

De tentoonstellingen worden verbonden door een fietsroute.

Voor de tentoonstellingen hebben we (film)-portretten gemaakt van en over de mensen die bij de bankoverval een rol hebben gespeeld. 


Locaties

Almelo

Stadsmuseum Almelo, Prinsenstraat 13, 7607 CJ Almelo 
Routewebsite

Tubbergen

Gemeentehuis Tubbergen, Raadhuisplein 1, 7651 CV Tubbergen
Route, website

Nijverdal

Memorymuseum, Grotestraat 13, 7443 BA Nijverdal
Route, website

Rijssen

Rijssens museum, Kasteellaan 1, 7461 PV Rijssen
Route, website

Passe-partout en fietstocht

Bij de musea en de Tourist Info’s / VVV’s in Almelo, Nijverdal, Rijssen, Vriezenveen en Wierden, kunt u terecht voor een passe-partout. Voor 5 euro krijgt u toegang tot de musea. U kunt hier ook een gratis boekje krijgen, met daarin een fietstocht langs de verschillende historische plekken en exposities rondom de grootste bankroof. En natuurlijk kan u onderweg terecht bij een ‘onderduikadres’ voor een lekker hapje of drankje.


Educatie

Het verhaal van de bankroof in november 1944 is een prachtige aanleiding om het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog dichtbij te halen. Het biedt alle aanknopingspunten voor educatief materiaal dat de geschiedenis tot leven brengt. Kaliber Kunstenschool heeft een educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs en basisscholen in Twente ontwikkeld. Bij de tentoonstellingen is er een speciaal educatieprogramma voor kinderen en jongeren omtrent de grootste bankroof.


Steun van het vfonds

Deze  exposities zijn mede tot stand gekomen dankzij de steun van het vfonds: Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Vrienden van het vfonds kunnen op vertoon van hun vriendenkaart in juli en augustus gratis naar de zes  exposities.